Celem ekonomicznego żywienia bydła mlecznego jest optymalne wykorzystanie pasz objętościowych oraz dostosowanej do zapotrzebowania ilości paszy treściwej.
W przeciwieństwie do świń, bydło jest w stanie poddawać rozkładowi włókna surowe. Dzięki układowi przedżołądka oraz dokonującego się tam rozkładowi mikrobiologicznemu, energetyczne wykorzystanie substancji odżywczych jest jednak mniej korzystne, niż ma to miejsce w przypadku świń.
Wysoka wydajność krów mlecznych opiera się na intensywnej przemianie materii. Krowa o przeciętnej wydajności wynoszącej 6000 kg/rok wydala wraz z mlekiem rocznie prawie 10-krotość masy swojego ciała. W celu wytworzenia jednego kilograma mleka przez wymię musi zostać przepompowanych ok. 400 l krwi czyli w przypadku wysokowydajnych krów jest to dziennie ponad 12 000 l.
Tak duże obciążeniowe fizjologiczne stawia szczególne wymagania w zakresie żywienia.